Τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα ζήτημα: Κορονοϊός (COVID-19).
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην χώρα μας και τα μέτρα ασφαλείας γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται.
Το άγχος αυτή την περίοδο είναι λογικό και αναμενόμενο. Μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε και να μας επηρεάζει η κατάσταση γύρω μας. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν άνθρωποι που ήδη ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές όπως για παράδειγμα, κρίσεις πανικού ή φοβίες και πιθανώς το άγχος τους εντείνεται.
Πρακτικές συμβουλές:
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις αρνητικές σκέψεις διότι δεν μας ανακουφίζουν, αντίθετα συμβάλλουν στην αύξηση του άγχους. Στόχος μας είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε πιο ρεαλιστικά αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα.
Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης χωρίς όμως να κάνουμε καταστροφικά σενάρια και να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο άγχους.
Η κριτική σκέψη και το φιλτράρισμα της πληροφορίας που δεχόμαστε αποτελεί σημαντικό μέτρο καταπολέμησης. Πρέπει να μπορούμε να έχουμε κριτική σκέψη και κριτική ματιά σε μια περίοδο που πληθώρα ειδήσεων κατακλύζει τις οθόνες μας. Δεν χρειάζεται να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά παράλληλα δεν χρειάζεται να μας καταβάλει.
Σημαντικό είναι οι άνθρωποι, που ήδη ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές και τα συμπτώματά τους εντείνονται αυτή την περίοδο, να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό (μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικά και όχι δια ζώσης αν δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητο), ώστε να διαχειριστούν το άγχος τους καλύτερα.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που μας συνιστούν οι ψυχολόγοι για την διαχείριση του άγχους του κορονοϊού και προπαντός, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για ατομική πρόληψη και προφύλαξη.
Με το σύνθημα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»:
Απολαμβάνουμε στιγμές και περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Αξιοποιούμε το χρόνο μας ευχάριστα διαβάζοντας βιβλία/εφημερίδες/περιοδικά/κόμικς, ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες, μαγειρεύοντας, παίζοντας παιχνίδια…
Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας.
Υποστηρίζουμε ψυχολογικά τους δικούς μας ανθρώπους και καθησυχάζουμε τα παιδιά μας.
Σκεφτόμαστε αισιόδοξα: «Φαίνεται πάντα αδύνατο, μέχρι να γίνει» (Nelson Mandela).
Καλή δύναμη σε όλους!
Σύλλογος Ψυχολόγων Ρεθύμνου
Website: σψρ.gr | Facebook: Σύλλογος Ψυχολόγων Ρεθύμνου